Warning: file_put_contents(): Only 0 of 7758 bytes written, possibly out of free disk space in /home/bti/public_html/012.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Plugin/InstallUtils.php on line 349
Zdrowe sałatki z rzeżuchą - potrawy świąteczne 2017/2018

Wiosenna sałatka z rzeżuchą

Na wielkanocnym stole bez wątpienia powinny pojawić się bajecznie kolorowe pisanki, babki i mazurki oraz aromatyczne wędliny podawane z chrzanem, ale tradycją jest ozdabianie zarówno stołu, jak i koszyczka czy potraw zieloną rzeżuchą. Rzeżucha nie tylko ładnie wygląda, ale ma także ciekawy lekko ostry smak, a przede wszystkim jest bardzo zdrowa, dlatego warto dodawać ja do sałatek.

Ciekawą sałatkę wiosenną z rzeżuchą przygotujemy z połowy główki sałaty lodowej, natki pietruszki, opakowania tuńczyka w sosie własnym, puszki kukurydzy, kilku łyżek jogurtu naturalnego oraz odrobiny soku z cytryny i białego pieprzu.

Liście sałaty należy najpierw opłukać i osuszyć, a następnie pokroić lub porwać palcami na mniejsze kawałki i wrzucić do salaterki. Następnie dodajemy kukurydzę odsączona z zalewy oraz rozdrobnionego widelcem tuńczyka i przygotowujemy sos. W tym celu należy wymieszać jogurt naturalny z sokiem z cytryny i pieprzem i tak przygotowanym sosem polać pozostałe składniki sałatki. Na koniec dodajemy posiekana natkę pietruszki oraz rzeżuchę wedle uznania i całość dokładnie mieszamy. Taka sałatka doskonale smakuje z wędlina i pieczywem, jako samodzielna, lekka przekąska albo dodatek do obiadu.

Przepisów na sałatki z rzeżuchą jest jednakże o wiele więcej. Do przygotowania innej wersji potrzebne nam będą 3 jajka, opakowanie mixu sałat z sałatą rzymską (można takie kupić w większości supermarketów), kilka łyżek posiekanej rzeżuchy, 10 pomidorków koktajlowych, mielony pieprz kolorowy, a także łyżka cukru brązowego, łyżka jabłkowego octu winnego i 2- 3 łyżki oliwy.

Najpierw gotujemy na twardo jajka w wodzie z dodatkiem soli, obieramy je z łupin i kroimy w kostkę. Sałatę należy wyjąć z opakowania, przepłukać na sitku lub durszlaku, osuszyć i umieścić w salaterce razem z pokrojonymi jajkami. Dodać do tego rzeżuchę oraz pomidorki pokrojone wcześniej w plasterki albo w ćwiartki. Następnie przygotowujemy sos mieszając ze sobą ocet winny, cukier oraz oliwę. Polewamy nim składniki sałatki, doprawiamy pieprzem i solą i całość delikatnie mieszamy.

Rzeżucha świetnie komponuje się z różnego rodzaju zielonymi warzywami liściastymi, nie tylko z sałata lodową, ale na przykład z masłową, rukolą czy kapusta pekińską. Z dodatkiem innych wiosennych warzyw, takich jak świeże ogórki, pomidorki czy rzodkiewki nie tylko doskonale smakuje, ale jest także prawdziwą witaminową bombą, w dodatku niskokaloryczną.