Warning: file_put_contents(): Only 0 of 7758 bytes written, possibly out of free disk space in /home/bti/public_html/012.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Plugin/InstallUtils.php on line 349
Prosta sałatka ziemniaczana - potrawy świąteczne 2017/2018

Tradycyjna sałatka z ziemniakami

Sałatki przygotować można na mnóstwo sposobów, dzięki temu maja one tak wielu fanów. Jedna są dość nietypowe, jak na przykład te z owocami morza czy z serem pleśniowym, inne są niezwykle proste i tanie w wykonaniu, a dzięki temu najbardziej lubiane. Do takich sałatek bez wątpienia należy tradycyjna niemiecka sałatka ziemniaczana – przepadają za nią szczególnie panowie, gdyż jest bardzo sycąca. Mimo swojej prostoty, sałatkę tę możemy przygotować również na święta – na pewno nie pozostanie niezauważona.

Jak zrobić niemiecką sałatkę ziemniaczaną? Potrzebne będzie 500 gramów ziemniaków, 4 jajka, 2-3 duże ogórki konserwowe, 1 pęczek szczypiorku, kilka łyżek majonezu, kilka łyżek kwaśnej śmietany, odrobina soku z cytryny, sól i pieprz.

Ziemniaki myjemy, obieramy ze skórki i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Następnie odlewamy z nich wodę, pozostawiamy na chwilę do ostygnięcia, po czym kroimy je w kostkę. Jajka gotujemy na twardo, obieramy z łupin i po wystudzeniu także kroimy w kostkę, podobnie jak ogórki. Szczypiorek natomiast drobno siekamy. Ziemniaki, jajka, ogórki i część szczypiorku wkładamy do salaterki i delikatnie mieszamy, doprawiając solą i pieprzem do smaku. Dodajemy trochę soku z cytryny, śmietanę oraz majonez i jeszcze raz mieszamy. Wierzch sałatki posypujemy pozostałą częścią szczypiorku i umieszczamy ją w lodówce na co najmniej godzinę, gdyż najlepiej smakuje schłodzona.

Sałatki ziemniaczane są niezwykle popularne, dlatego istnieje jeszcze wiele ich wersji. Godna polecenia na pewno jest trochę kaloryczna, ale za to bardzo pożywna sałatka ziemniaczana z boczkiem i jajkiem. Składniki potrzebne do jej przyrządzenia to 500 gramów młodych ziemniaków, 125gramów boczku wędzonego, 3 jajka, mały pęczek koperku, 3 czubate łyżeczki majonezu, 1 łyżeczka musztardy z gorczyca, oliwa do smażenia, trochę soku z cytryny, a także sól i pieprz

Taj jak w powyższym przepisie, ziemniaki oczywiście najpierw trzeba oczyścić, obrać i ugotować w posolonej wodzie, a następnie odstawić je do ostygnięcia. Także jajka gotujemy, następnie obieramy ze skorupek i kroimy w kostkę. Boczek kroimy w słupki i wrzucamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną oliwy, aby lekko się zrumienił. Ziemniaki kroimy w dość duża kostkę i wrzucamy do miski wraz z jajkami i podsmażonym boczkiem, ale przestudzonym boczkiem. Wszystko trzeba delikatnie wymieszać. W kubeczku lub małej miseczce przygotowujemy sos z majonezu, musztardy, soli, pieprzu oraz koperku i takim sosem polać wierzch sałatki.

W innych wersjach sałatki ziemniaczanej dodaje się jeszcze posiekaną cebulkę, pora, czosnek, a niekiedy pieczarki czy różnego rodzaju zioła albo kiełbasę. W każdej jednak dominującym składnikiem są ziemniaki obficie polane sosem majonezowym – taka sałatka jest dość kaloryczna, ale za to sycąca.