Warning: file_put_contents(): Only 0 of 7758 bytes written, possibly out of free disk space in /home/bti/public_html/012.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Plugin/InstallUtils.php on line 349
Tania sałatka makaronowa - potrawy świąteczne 2017/2018

Dobra sałatka z makaronem

Święta Bożego Narodzenia to nie tylko pięknie ubrana choinka, prezenty i czas spędzany w gronie najbliższych, ale także obficie zastawiony stół. Na Wigilie nie może przecież zabraknąć tradycyjnych potraw, takich jak żur, barszcz z uszkami, karpik i śledzie, a w kolejnych dniach pysznych ciast czy aromatycznych mięs i wędlin. Niezastąpioną potrawą na rodzinne uroczystości sa także różnego rodzaju sałatki – to świetny dodatek do pieczeni, szynek czy kiełbas, dlatego warto przygotować je na Boże Narodzenie.

Sałatki na święta można przygotować z wielu składników, najczęściej są to różne warzywa, ale bardzo smaczne, a przede wszystkim sycące są sałatki z makaronem. Ciekawą propozycją na świąteczny stół bez wątpienia będzie sałatka z makaronem i owocami morza. Do przygotowania makaronowej sałatki świątecznej potrzebujemy 30 makaronu muszelki, dwóch średniej wielkości pomidorów, puszki tuńczyka w sosie własnym, 20 dag krewetek mrożonych albo z zalewy, kilku łyżek białego wytrawnego wina, kilku łyżek oliwy, łyżki suszonego tymianku, 2-3 ząbków czosnku oraz soli i pieprzu.

Czosnek obieramy z łupinek, drobno siekamy, wrzucamy do rondla z rozgrzaną oliwą i podsmażamy przez minutę. Krewetki odmrażamy lub odsączamy z zalewy i dodajemy do rondla, podlewamy białym winem, doprowadzamy do wrzenia i dusimy przez około 3 minuty. Pomidory obieramy ze skórki – będzie to łatwiejsze, jeśli najpierw sparzymy je wrzątkiem – kroimy w kostkę, dodajemy do rondla i mieszając znów wszystko doprowadzamy do wrzenia, po czym odstawiamy do ostygnięcia. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu i odcedzamy na sitku. Do rondla z krewetkami i pomidorami dodajemy rozdrobnionego widelcem tuńczyka z puszki i ugotowany makaron, wszystko doprawiamy tymiankiem, solą i pieprzem delikatnie mieszając.

Naszych najbliższych na pewno zachwyci również sałatka makaronowa ze szparagami. Do jej przygotowania potrzebne będzie opakowanie makaronu rurki, pęczek zielonych szparagów, 2 pomidory, pęczek cebuli dymki ze szczypiorkiem, 10 dekagramów szynki dojrzewającej, na przykład parmeńskiej, a ponadto łyżeczka sezamu, 4 łyżki oliwy z oliwek, świeża bazylia, sok z cytryny, sól oraz biały pieprz.

Najpierw gotujemy makaron w posolonej wodzie według przepisu na opakowaniu, odcedzamy go i odstawiamy do ostygnięcia. Aby się nie skleił, do wody na czas gotowania warto dodać odrobinę oleju lub oliwy. Szparagi i dymkę oczyszczamy i kroimy na kawałki o długości kilku centymetrów. Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy szparagi i dymkę na kilka minut. Pomidory kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne, a miąższ kroimy w kosteczkę. Pomidory wraz z makaronem i duszonymi szparagami i dymką umieszczamy w misce, doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Plasterki wędliny zwijamy w ruloniki, kroimy w talarki i układamy na wierzchu sałatki. Całość posypujemy sezamem i dekorujemy listkami bazylii. Sałatkę najlepiej podawać z białym pieczywem.