Warning: file_put_contents(): Only 0 of 7758 bytes written, possibly out of free disk space in /home/bti/public_html/012.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Plugin/InstallUtils.php on line 349
Sałatka z żurawiną i migdałami na Boże Narodzenie - potrawy świąteczne 2017/2018

Bożonarodzeniowa z żurawiną

Boże Narodzenie to oprócz Wielkanocy najważniejsze święto chrześcijańskie w roku, kiedy mnóstwo czasu spędzamy w gronie najbliższych przy świątecznym stole. Przygotowujemy na ten czas różnego rodzaju potrawy, takie jak ciasta, pieczenie czy przystawki. Warto na ten okres przygotować również jakąś niecodzienną sałatkę, na przykład z żurawiną. Żurawina, choć niezbyt tania, odznacza się wyjątkowymi walorami smakowymi, a przy tym jest bardzo zdrowa dzięki zawartości wielu witamin, dlatego zyskuje coraz więcej uznania wśród smakoszy.

Na święta możemy przygotować pyszną, smaczną u lekką sałatkę z żurawiną i serem feta. Jest to sałatka warstwowa, więc dodatkową zaletą jest fakt, że bardzo ładnie prezentuje się na stole. Potrzebne produkty to pół główki sałaty lodowej, 250 gramów sera feta, 1 szklanka suszonej żurawiny, 1 szklanka płatków migdałowych, 2 ząbki czosnku, 2-3 łyżki jogurtu naturalnego, 2 łyżki majonezu oraz sól i pieprz do smaku.

Sałatę lodową należy umyć i porwać liście na drobne kawałki. Ser feta kroimy w kostkę, a płatki migdałowe trzeba uprażyć na patelni bez dodatku tłuszczu. Z jogurtu, majonezu, czosnku obranego z łupin i przeciśniętego przez praskę oraz soli i pieprzu przyrządzamy sos, dokładnie mieszając wszystkie składniki. W przezroczystej salaterce układamy warstwę sałaty, warstwę sosu jogurtowego, następnie warstwę żurawiny, sera fety i posypujemy wszystko płatkami migdałowymi. Odstawiamy gotową sałatkę do lodówki na około 2 godziny.

Wyśmienicie smakuje również sałatka z selerem naciowym i żurawiną, jest także niezwykle szybka i prosta w wykonaniu. Do jej przygotowania potrzebujemy 6 łodyg selera naciowego, 300 gramów szynki drobiowej, 150 gramów suszonej żurawiny, 1 łyżki majonezu, 3 łyżek jogurtu naturalnego oraz pieprzu i soli. Łodygi selera naciowego myjemy, suszymy i kroimy w drobne paseczki. Szynkę drobiową kroimy w kostkę i umieszczamy wraz z selerem w salaterce. Przygotowujemy sos mieszając majonez i jogurt naturalny, dodając sól i pieprz do smaku. Dodajemy go do selera i szynki, wszystko mieszamy, a całość posypujemy żurawiną.

Wyjątkowym, ciekawym smakiem odznacza się również sałatka z żurawiną i serem pleśniowym. Składniki potrzebne do jej przyrządzenia to sałata lodowa, 2 pomidory, 150-200 gramów sera pleśniowego, na przykład lazur, garść orzechów ziemnych bez soli oraz garść żurawiny suszonej. Na sos winegret potrzebne będą łyżka soku z cytryny, łyżka musztardy, sól, pieprz i oliwa.

Sałatę lodową myjemy, rwiemy na kawałki i wkładamy do miski. Świeże pomidory pokrojone w kostkę i pokruszony ser pleśniowy dodajemy do sałaty, a orzechy ziemne podprażamy na patelni bez tłuszczu. Dodajemy je wraz z żurawina do pozostałych składników i przygotowujemy sos. W tym celu należy dokładnie połączyć ze sobą sok z cytryny, musztardę, oliwę, odrobinę soli i pieprzu. Sos dodajemy do miski i wszystko dokładnie mieszamy.