Warning: file_put_contents(): Only 0 of 7758 bytes written, possibly out of free disk space in /home/bti/public_html/012.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Plugin/InstallUtils.php on line 349
Słodka sałatka orzechowa na Boże Narodzenie - potrawy świąteczne 2017/2018

Zdrowe z orzechami nerkowca, laskowymi, włoskimi

Nie od dziś wiadomo, że orzechy sa niezwykle zdrowe, zawierają bowiem nie tylko niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu witaminy z grupy A, D i E, są ponadto bogatym źródłem białka, błonnika, a także składników mineralnych, takich jak wapń, fosfor, żelazo, magnezu czy potas. Niestety, najczęściej nie przywiązujemy do nich większej wagi pod względem odżywczym, spożywamy je na ogół jako przekąskę, ewentualnie w ciastach czy batonikach, a przecież dodawać można je do bardzo wielu potraw, na przykład do sałatek.

Sałatki z orzechami to doskonały pomysł na wzbogacenie świątecznego menu – na Boże Narodzenie przygotujmy na przykład pyszną sałatkę z kurczakiem, winogronami i orzechami włoskimi. Do przygotowania takiej sałatki potrzebna nam będzie mieszanka sałat z roszponką – takie mieszanki możemy kupić praktycznie w każdym supermarkecie, mieszanka kiełków, ciemne i jasne winogrona, garść wyłuskanych orzechów włoskich, kilka łyżek oliwy z oliwek lub oleju, nieduża pierś z kurczaka, sól oraz pieprz. Do przygotowania sosu przyda się łyżka octu winnego z ciemnych winogron, łyżka soku z winogron i dodatkowe 2-3 łyżki oliwy z oliwek.

Pierś z kurczaka myjemy, doprawiamy solą i pieprzem i skrapiamy oliwą, po czym odstawiamy w chłodne miejsce, na przykład do lodówki na co najmniej pół godziny. Po tym czasie mięso smażymy na patelni, a następnie studzimy, kroimy w cienkie paski i wrzucamy do miski. W małej miseczce lub kubeczku przygotowujemy sos z soku z winogron, octu, oliwy, soli i pieprzu. Do mięsa wrzucamy listki sałaty, kiełki i pokrojone na połówki owoce winogron. Wszystkie składniki delikatnie mieszamy, skrapiając przygotowanym sosem.

Do sałatek można dodawać oczywiście nie tylko orzechy włoskie, jak na przykład w przypadku tajskiej sałatki z mango i orzechami nerkowca. Do jej przygotowania potrzebujemy dość dużego owocu mango, 2 czerwonych cebul średniej wielkości, 2 małe tajskich papryczek chilli lub jednej zwykłej, a ponadto garści prażonych w cukrze orzeszków nerkowca, kilka łyżeczek soku wyciśniętego z cytryny i świeżej kolendry.Mango myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w słupki. Cebulę obieramy z łupin i kroimy w piórka. Papryczki oczyszczamy z pestek i bardzo drobno siekamy. Wszystkie składniki wraz z prażonymi w cukrze owocami nerkowca wrzucamy do miski i dokładnie mieszamy, posypując świeżą kolendrą.

Ciekawą propozycja na święta jest tez bez wątpienia sałatka z żurawiną i orzechami laskowymi. Składniki potrzebne do jej przygotowania to 1 opakowanie mieszanki sałat, 4 łyżki suszonej żurawiny, 1 szalotka, 2 gruszki, 100 gramów orzechów laskowych, 1 łyżka soku z cytryny, a także 1/3 szklanki oleju rzepakowego, 2 łyżeczki octu balsamicznego, 2 łyżeczki musztardy pełnoziarnistej, 1 łyżeczka cukru, 1 łyżeczka soli oraz pieprz so smaku. Gruszki myjemy, przekrawamy na pół, usuwamy gniazda nasienne, a następnie owoce kroimy w plasterki. Szalotkę obieramy z łupin, kroimy w talarki, skrapiamy obficie sokiem z cytryny i odstawiamy na kwadrans. Orzechy wrzucamy na patelnię bez tłuszczu i prażymy przez chwilę, a następnie łączymy z pozostałymi składnikami. Z oleju, octu, musztardy, cukru i pieprzy przygotowujemy sos, którym polewamy gotowa sałatkę.