Warning: file_put_contents(): Only 0 of 7758 bytes written, possibly out of free disk space in /home/bti/public_html/012.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Plugin/InstallUtils.php on line 349
Oryginalne surówki na świeta - potrawy świąteczne 2017/2018

Pomysłowe surówki na świąteczny obiad

Na święta przygotowujemy mnóstwo pysznych potraw, takich jak słodkie ciasta i ciasteczka, zimne przekąski i sałatki, ale także różnego rodzaju aromatyczne mięsa. Smak mięs doskonale podkreśli odpowiednia surówka, szczególnie jeśli będzie ona odpowiednio dobrana do rodzaju mięsa i niecodzienna. Jaką surówkę warto przygotować do świątecznego obiadu?

Doskonałym pomysłem na pewno będzie oryginalna surówka z orzechami i figami. Aby ją przygotować potrzebujemy około 30 dekagramów kapusty kiszonej, średniej wielkości jabłka, pół szklanki łuskanych orzechów włoskich, kilku suszonych fig, łyżki oleju sojowego, soku wyciśniętego z połówki cytryny, a także odrobiny cukru, soli, białego pieprzu i szczypty mielonych goździków.

Kapustę kiszoną odsączamy na sitku, pozostawiając sok, gdyż będzie nam potrzebny do przygotowania sosu. Jabłko myjemy, obieramy ze skórki, usuwamy gniazdo nasienne, a miąższ kroimy w drobna kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny. Orzechy drobno siekamy, podobnie jak figi, z tym, że te należy wcześniej namoczyć w wodzie. Następnie przygotowujemy sos mieszając pół szklanki soku z kapusty z goździkami, olejem, pieprzem i cukrem. Kapustą mieszamy z orzechami i figami oraz jabłkiem, całość polewając sosem.

Ciekawą propozycja na święta jest również surówka z cykorii z orzechami i rodzynkami. Składniki potrzebne do jej wykonania to 3 cykorie, 5 dekagramów sera Ementaler, 5 dekagramów rodzynek, 5 dekagramów orzechów włoskich, 2 jabłka, kilka łyżek oliwy, 2 łyżki octu owocowego, a także sól i pieprz do smaku. Cykorie najpierw trzeba opłukać, osuszyć i pokroić każdy listek na mniejsze kawałki. Ser kroimy w drobną kostkę, a orzechy siekamy, dodając wraz z namoczonymi wcześniej rodzynkami do cykorii. Dodajemy również obrane i oczyszczone z nasion jabłka pokrojone w słupki i wszystko mieszamy polewając całość oliwą oraz octem i doprawiając solą i pieprzem.

Do pieczonego drobiu, cielęciny czy dziczyzny świetnie sprawdzi się natomiast surówka z chrzanu z borówkami. Przygotowanie jej jest bardzo proste – około 10 dekagramów startego chrzanu skrapiamy sokiem z cytryny i mieszamy dodając 2 łyżki śmietany, 4 łyżki dżemu z borówek oraz cukier, sól i pieprz do smaku. Surówka ta może pełnić również funkcję gęstego sosu, doskonałego do wędlin czy pasztetów.