Warning: file_put_contents(): Only 0 of 7758 bytes written, possibly out of free disk space in /home/bti/public_html/012.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Plugin/InstallUtils.php on line 349
Pyszne sałatki wielkanocne - potrawy świąteczne 2017/2018

Postne sałatki na święta Wielkanocne

Wielki Tydzień to szczególny czas, kiedy przygotowujemy się do jednych z najważniejszych w roku liturgicznym świąt – Wielkanocy. Z tym uroczystym okresem wiąże się wiele obrzędów i zwyczajów, to wtedy przygotowujemy także świąteczne potrawy, których smakiem będziemy się cieszyć biesiadując w gronie najbliższych przy świątecznym stole. Zapewne oprócz ciast, wędlin czy pieczeni, na stole nie może zabraknąć sałatek. Jednakże postne sałatki, na przykład śledziowe, to także doskonałe danie na Wielki Tydzień.

Jak zatem zrobić sałatkę śledziową? Potrzebne do tego składniki to 4 płaty śledziowe, 1 jabłko, 2 średniej wielkości ogórki kiszone,1 średniej wielkości cebula, świeża papryka czerwona, szklanka gęstej śmietany, 3 ząbki czosnku, szczypiorek, 3 łyżki majonezu, cukier oraz sól i pieprz do smaku.

Śledzie najpierw należy namoczyć w wodzie przez około 3 godziny, by pozbyć się nadmiaru soli, następnie płuczemy je i kroimy na niewielkie kawałki. W dalszej kolejności obieramy jabłko, usuwamy gniazda nasienne i ścieramy je na tarce warzywnej o dużych oczkach. Ogórki trzeba pokroić na drobną kosteczkę, podobnie jak paprykę i cebulę. Tak przygotowane składniki wrzucamy do miski i mieszamy. Następnie przygotowujemy sos – w tym celu trzeba dokładnie wymieszać śmietanę z 3 łyżkami majonezu, doprawiając cukrem, solą i pieprzem, dodając do tego przeciśnięty przez praską czosnek. Sos wlewamy do pozostałych składników i wszystko dokładnie mieszamy, posypując wierzch posiekanym szczypiorkiem.

Na Wielki Tydzień sprawdzi się także pyszna i lekka sałatka ogórkowa. Do jej przygotowania potrzebny będzie dość duży świeży ogórek, 3 lub 4 jajka, puszka kukurydzy, pół świeżej papryki czerwonej, łyżeczka musztardy, kilka łyżek majonezu lub małe opakowanie jogurtu naturalnego, sól oraz pieprz.

Od czego zaczynamy? Najpierw jajka gotujemy na twardo w osolonej wodzie, po czym obieramy je z łupin, kroimy w kosteczkę i wrzucamy do miski. Ogórek obieramy ze skórki i również kroimy w kostkę. Razem z odsączoną z zalewy kukurydzą i pokrojona w kostkę lub niezbyt długie paseczki paprykę wrzucamy go do miski z jajkami. Następnie przygotowujemy sos z musztardy oraz majonezu lub jogurtu, dodajemy go do pozostałych składników i całość dokładnie mieszamy doprawiając solą, pieprzem i ewentualnie innymi ulubionymi przyprawami. Sałatka świetnie smakuje podana z białym pieczywem i wędliną.