Warning: file_put_contents(): Only 0 of 7758 bytes written, possibly out of free disk space in /home/bti/public_html/012.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Plugin/InstallUtils.php on line 349
Świateczna sałatka z czerwonych buraków - potrawy świąteczne 2017/2018

Pomysły na sałatki z buraków

Trudno wyobrazić sobie Boże Narodzenie, a właściwie Wigilię bez czerwonego barszczu podawanego z uszkami, krokietami albo z paluszkami. To tradycyjna potrawa, która obowiązkowo powinna pojawić się na wigilijnym stole, tak jak pierogi czy ryba albo aromatyczny piernik. Jeśli taki barszczyk gotujemy według tradycyjnego przepisu, z wywaru pozostaną nam gotowane buraczki. Co z nimi zrobić? Możemy przyrządzić z nich pyszną sałatkę na zimno albo na ciepło, jako dodatek do świątecznego obiadu.

Jak zrobić sałatkę z czerwonych buraków na Boże Narodzenie? Potrzebne nam do tego będzie pół kilogramów gotowanych buraków czerwonych, pół słoika ogórków kiszonych, mały słoiczek pieczarek marynowanych, pół puszki kukurydzy konserwowej, pół puszki groszku konserwowego, a także mały jogurt naturalny albo śmietana 18%, 3 łyżki majonezu, sól i pieprz.

Ugotowane buraki ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach, natomiast ogórki i marynowane pieczarki kroimy w kostkę. Groszek i kukurydzę odcedzamy na sicie lub durszlaku i wkładamy do salaterki wraz z ogórkami, pieczarkami i buraczkami. Następnie przygotowujemy sos. W tym celu należy dokładnie wymieszać jogurt lub śmietanę z majonezem, doprawiając do smaku sola i pieprzem. Gotowy sos dodajemy do miski z jarzynami i wszystko dokładnie mieszamy. Sałatka doskonale smakuje jako dodatek do mięsa z ziemniaczkami. To doskonała propozycja na świąteczny obiad.

Z buraczków przygotujemy też wyśmienitą sałatkę do pieczywa i wędlin, świetną na śniadania i kolacje świąteczne, ale nie tylko. Do jej przygotowania potrzebne będą 3 średnie buraczki czerwone, duże jabłko, średniej wielkości cebula, 3 marchewki, 2 ogórki kiszone, 2 jajka, sól i pieprz oraz sok z cytryny. Potrzebne też będą 3 łyżki majonezu, łyżka jogurtu naturalnego i łyżeczka musztardy.

Buraczki po wcześniejszym ugotowaniu i obraniu ze skórki kroimy w małą kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny. Następnie trzeba obrać ze skórki jabłka, usunąć z nich gniazda nasienne, pokroić w kostkę i także skropić sokiem wyciśniętym z cytryny. W dalszej kolejności obieramy cebulę z łupin i kroimy w drobną kostkę. Marchewki należy czyścić, ugotować i po ostygnięciu obierać ze skórki i również pokroić w kostkę. Ogórki ścieramy na tarce o dużych oczkach i odciskamy z nadmiaru wody. Jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skorupek i siekamy. Wszystkie składniki wrzucamy do salaterki i mieszamy. W osobnym naczyniu mieszamy majonez, jogurt naturalny i musztardę, aby powstał sos. Dodajemy go do pozostałych składników i wszystko dokładnie łączymy, doprawiając solą i pieprzem do smaku.