Święta Wielkanocne czy też Boże Narodzenie to wyjątkowy czas, kiedy zazwyczaj zapraszamy do siebie gości, dlatego jest to doskonała okazja, aby przygotować jakieś oryginalne i niecodzienne potrawy. Co prawda na stole powinny się znaleźć świąteczne dania tradycyjne, ale nie może zabraknąć na nim sałatek, a te akurat możemy przygotować na mnóstwo sposobów.
Oryginalna i smaczną sałatka na święta jest na pewno sałatka warstwowa z brokułem i słonecznikiem, która dodatkowo jeszcze pięknie prezentuje się w przezroczystej salaterce, więc jest swego rodzaju ozdobą stołu. Do jej przygotowania potrzebujemy około półkilogramowy brokuł, 200 gramów sera feta, czerwonej papryki, 100 gramów łuskanego słonecznika, puszki kukurydzy, 2-3 pomidorów, po 4 łyżki stołowe majonezu oraz jogurtu naturalnego, 2-3 ząbków czosnku, a także odrobiny cukru oraz soli.
Najpierw brokuł myjemy, dzielimy na różyczki i gotujemy w wodzie z odrobiną soli i cukru przez około 5 minut, tak aby nie był zbyt miękki, po czym odcedzamy go na durszlak i przelewamy bardzo zimną wodą. Następnie odsączamy kukurydzę z zalewy, paprykę oczyszczamy z nasion i kroimy w kostkę, a nasiona słonecznika prażymy przez chwilę na patelni bez tłuszczu dodając trochę soli. Pomidory kroimy w kostkę, ser kruszymy i przygotowujemy sos mieszając majonez z jogurtem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Następnie w przezroczystej salaterce układamy kolejno warstwami brokuł, ser feta, pomidory, następnie wykładamy część sosu, paprykę, kukurydzę i znów warstwę sosu czosnkowego. Całość posypujemy po wierzchu prażonym słonecznikiem i umieszczamy sałatkę w lodówce, aby się schłodziła.
Idealna na święta jest też pożywna sałatka z brokułem i kurczakiem. Składniki potrzebne do jej średniej wielkości filet z kurczaka, brokuł o wadze około 200 gramów, 2 łyżki jogurtu naturalnego, 2 łyżki majonezu, pół łyżeczki czosnku granulowanego, 2 ząbki czosnku, natka pietruszki oraz trochę oleju i sosu sojowego.
Jak powyżej, brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy przez chwilę w osolonej wodzie. Filet z kurczaka myjemy, kroimy, skrapiamy sosem sojowym i podsmażamy na patelni z odrobiną oleju. Następnie kurczaka studzimy, a na patelni przez chwilę podsmażamy brokuł i czosnek pokrojony w plasterki. Następnie przygotowujemy sos mieszając ze sobą dokładnie jogurt z majonezem, dodając czosnek w proszku i posiekaną natkę pietruszki. Na koniec wszystkie składniki łączymy delikatnie mieszając.