Warning: file_put_contents(): Only 0 of 7758 bytes written, possibly out of free disk space in /home/bti/public_html/012.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Plugin/InstallUtils.php on line 349
Pożywne sałatki z jajkami - potrawy świąteczne 2017/2018

Łatwe sałatki jajeczne

Jajka są bardzo zdrowe, zawierają mnóstwo witamin i są niezbędnym składnikiem wielu potraw, między innymi sałatek. Dzięki nim ich smak jest delikatny, a sałatka jest bardziej pożywna. Jakie przepisy na sałatki jajeczne na pewno warto wypróbować?

Do bardzo smacznych bez wątpienia należy sałatka kalafiorowo-jajeczna, która sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i na święta. Do jej przygotowania potrzebujemy średniej wielkości kalafiora, kilku jajek, główki zielonej sałaty, 10-12 pomidorów koktajlowych oraz pęczku szczypiorku. Będzie też potrzebny małe opakowanie jogurtu naturalnego, 2-3 łyżki śmietany lub majonezu, 2 ząbki czosnku oraz odrobina cukru, soli, pieprzu i soku z cytryny.

Najpierw kalafior gotujemy w wodzie z dodatkiem, tak, aby nie był zbyt miękki i nie kruszył się w sałatce. Gdy przestygnie, oddzielamy pojedyncze różyczki i wkładamy do miski. Jajka również gotujemy na twardo, obieramy z łupin i kroimy w dość dużą kostkę. Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki, a sałatę myjemy i rozrywamy palcami na mniejsze kawałki. Wszystko wrzucamy do salaterki i przygotowujemy sos, mieszając ze sobą jogurt, śmietanę, sok z cytryny, zmiażdżony czosnek, sól, cukier i popierz. Gotowy sos wlewamy do sałatki i delikatnie mieszamy składniki. Wierzch posypujemy szczypiorkiem i wkładamy całość do lodówki, gdyż sałatka najlepiej smakuje schłodzona.

Prosta w wykonaniu i zdrowa jest również sałatka jajeczna z kapustą pekińską. Jak ją przygotować? Średniej wielkości główkę kapusty szatkujemy, czerwoną paprykę kroimy w kostkę i wrzucamy do salaterki wraz z odsączona z zalewy kukurydzą z puszki. Do tego dodajemy mały słoiczek marynowanych pieczarek pokrojonych w plastry i trzy posiekane jajka ugotowane na twardo. Na koniec wystarczy dodać kilka łyżek majonezu, posiekaną natkę pietruszki i wszystko dokładnie wymieszać.

Warto spróbować też wyrazistej w smaku sałatki z pora i jajek. Dość dużego pora należy umyć i jego białą część przekroić wzdłuż, a następnie w pokroić w piórka. Kilka ugotowanych na twardo jajek oraz około 30 dag dobrego, żółtego sera kroimy w kostkę i wszystko wrzucamy do miski. Dodajemy kukurydzę z puszki odcedzoną z zalewy, kilka łyżek majonezu i mieszamy całość doprawiając solą i pieprzem do smaku. Gotową sałatkę wkładamy na kilka godzin do lodówki, aby przeszła wszystkimi smakami.